Nem minden ötlet lesz startup, még akkor sem, ha azt gondolod, hogy Te az vagy!

Írtam, hogy először egy az ötlet és a stratégia meghatározása volt fontos. Ezek után több hónapi pénz pocsékolás és idő veszteség után rájöttem, hogy teljesen rosszak a feltételezéseim és a megvalósítás iránya is.

A piackutatás volt, ami az áttörést meghozta a feladataimban. Tudtam, hogy milyen termék és szolgáltatás lesz az, amire már lesz piacképes kereslet és mindez egyezik a célommal.

Elkezdtem, hát a termékfejlesztéshez keresni szaktudással rendelkező embereket, vállalkozásokat. Mert nem esetben abba a hibába, amelyet az első időkben elkövettem. Tudom sokszor emlegetem, azonban itt is ki kell hangsúlyozni, hogy nem egyedül kell csinálnod mindent! Ha ebben gondolkozol, akkor borzasztó mértékben rabszolgája leszel a vállalkozásodnak!

Találtam is egy vállalkozást, akik a magamnál tartott kiadványom alapján jelezték, hogy szívesen dolgoznának a megvalósításon. Nevezetesen programozók. Mert ehhez bármennyire is azt gondolom, hogy értek nem igazán én vagyok benne a csúcs!

Tehát magamnak is elismertem, hogy kellenek mellém segítők és olyanok, akik az esetleges hiányosságaimat pótolják. Ez nem kudarc, hanem felismerés és ezt jó, ha megjegyzi mindenki. Mindent is nem tudok egyedül elvégezni!

Aztán kaptam pár kérdést és vele együtt választ is, ami mindent eldöntött

Vannak e társaim? Milyen tőkéből akarom megvalósítani? Miért nem keresek finanszírozást?

Három olyan kérdés, amelyből kettőre a nem tudom volt a válaszom, egyre pedig az, hogy még nincsenek. Ekkor merült fel, hogy startup….

Fogalmam sem volt, hogy mi a startup, és a kockázati tőke, no meg, hogy hogyan tudok én ehhez bármit is szólni. A célom biztos, a visszajelzések egyértelműek van már egy csapat is, aki hajlandó a megvalósításon dolgozni, úgyhogy a “nem tudomot” át kell változtatnom.

Korábban, évekkel ezelőtt már egyszer eljutottam az üzleti angyalok elé, de az nem ez….

Sok évvel ezelőtt volt egy vállalkozásom, amelybe szerettem volna tőkét bevonni. Nevezetesen egy buszos vállalkozás, amelybe 50 milliót kerestünk. Egészen a befektetőkkel való találkozásig jutottunk, ahol az üzleti koncepciónk elhasalt. Utólag már érhető dolgok miatt.

Most viszont más volt a helyzet. Külső, már sikeres vállalkozás vezetői jelezték, hogy a célom és az ötletem együtt egy startup minden jellemzőjével rendelkezik, amely érdemes lehet a befektetők számára.

Nagyjából 20 perc múlva, ültem a számítógép előtt és a google startup szóra hozott eredményeit böngésztem. Volt egy vázlatos üzleti tervem, amelyet elkészítettem a piackutatások alapján és volt a kiadványom elektronikus példánya, amely rendelkezésre állt. Nem sokat várakoztam, az első helyre elküldtem és válaszoltam az oldal feltett kérdéseire.

Nem kerestem 5-6 helyet és nem gondolkoztam azon sem, hogy mi van, ha nem. Hiszen abból indultam ki, hogy legfeljebb ugyanott leszek, ahol vagyok, tehát folytatnom kell a megvalósítást.

2021 január. Dokumentumok elküldve, várakozás. Nagyjából 3 nap telt el és jelentkeztek a befektetők. Mégpedig az egyetlen és első, akinek elküldtem a dokumentumokat.

Amit nem tudtam, hogy persze sok feladat lesz előttem, de alapvetően az egész befektető keresési folyamat egy hihetetlenül tanulságos és építő jellegű és meghatározó jelentőségű lépések sorozata. A folyamat olyan lehetőségeket rejt, ami segít megértenem a vállalkozás, a startup vállalkozások folyamatának alapvető kérdéseit.

Mitől lett startup a vállalkozásom?

Már az első jelentkezéskor tisztáztunk pár dolgot és ebből a legfontosabbak az alábbiak voltak:

  • Globális piacokra készülök
  • A megoldásom nagy növekedési potenciállal rendelkezik
  • Innovatív

Ezen felül volt még egy igazán fontos kérdés, mégpedig az, hogy van e csapatom! Mivel eddig minden lépésben pusztán önmagam és a fiam volt segítségemre, a válasz az volt, hogy ketten vagyunk. A válasz ugyan meglepett, de elfogadható volt a számomra, hiszen megtanultam, hogy mindent is nem tudok én csinálni. Kell egy csapat!

Tehát kaphatunk finanszírozást, mégpedig kockázati tőkét, ha rendelkezünk még egy dologgal egy csapattal. A válaszom egyszerű, rövid és elszánt volt. Rendben!

Tanulságok és számomra értékes tapasztalatok

  1. Fontos, hogy észre vegyük azokat a jelzéseket, amelyeket a koncepció során a közreműködőktől kaphatunk! Így lehetséges, hogy a külső szemlélők egy-egy megjegyzése, kérdése sokkal gyorsabb indulást tesz lehetővé.
  2. Hajlandónak kell lennünk alkalmazkodni a helyzethez, hogy azonnal változtassunk. Nem kell ragaszkodnunk az elképzeléseinkhez foggal, körömmel, mert így lemaradhatunk a lehetőségekről!
  3. Mindent is én tudok a legjobban és mindent is meg tudok csinálni, az nem lehetséges! Bármennyire gondoljuk, hogy mi tudjuk a “tutit” ez nem így van!
  4. A véletlen is csinálhat belőled startup vállalkozást, ha fogékony vagy!