Minket is fenyeget a “rutinból” cselekvés…

Korábban írtam már arról, hogy véleményem szerint a közlekedés biztonságosabbá tételéhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a ma legbiztonságosabbnak tartott közlekedési formák tanulságait leszűrjük és hasznosítsuk. Mindezek mellett felvetődött bennem egy kérdés, hogy a fuvarozásban és a szállítmányozásban lenne e ennek bármiféle jelentősége?

Elsőre azt gondoltam, hogy a sokéves rutinnal, majd nem lesz szükségem ellenőrzőlistára. Később jött bírság, nevezetesen tengelyszám kapcsoló rossz beállításáért…. Rá kellett ébrednem, hogy bizony az ellenőrzőlisták mégis csak a hasznomra lehetnek.

A példa persze a repülés volt, illetve egy a szállításhoz nagyon hasonló terület, ez pedig a technikai sportok.

Ahhoz, hogy valóban profin tudjuk végezni a dolgunk!

Szükséges, hogy egy tisztába tett folyamattal sikeresen leellenőrizzük a napi munkánkat. Bármennyi ideje vagyunk a volán mögött, vagy éppen az irodánkban, előbb-utóbb szükséges, hogy a szerteágazó feladatainkhoz kapcsoljunk egy kiforrt és részletesen megtervezett folyamatot.

A jármű vezetésénél sincs ez másként. Elképesztő biztonságot és hasznot jelent, hogy például egy ilyen lista sikeresen képes ráhangolni minket az aznapi feladatainkra.

A fuvarozásnak és elképesztő, de az üzemeltetésnek is szüksége van arra, hogy előre meghatározott válaszokat kapjanak már akkor, amikor a jármű még el sem indult, ki sem ment a telephelyéről.

A technikai sportoknál ez már szinte művészet….

A sportokban használatos folyamat leírások feladata, hogy a kockázatot kizárják, ugyanakkor a versenyelőnyt biztosítsák. Mondjuk ki őszintén a fuvarozásban nem pont erre van szükség? Nem ezek jelentik egy vállalat sikerét?

Ha megnézzük például egy kerékcsere folyamatát, akkor elképesztően meglepődhetünk, hogy a folyamat precíz, részletes és részletesen szabályozza a mikéntet, a mikor és a hogyanokat!

Jellemzően a fuvarozásban az egyes gépjárművezetők mellőzik ezt a lépést, hiszen a rutinszerű cselekvéssel szemben tudatossá teszi a folyamatokat! Tudatossá, amely fejleszthető vagy éppen megmutatja az egyes emberek hiányosságait, hibáit. Rámutat a gyenge pontokra.

A meggyőző az, hogy például a folyamat napi ismétlése a hibákat lecsökkenti!

A fuvarozásban, szállítmányozásban ennél még többről is szó van! Adott esetben a jármű karbantartások, szervizek tervezésébe is ad lehetőséget belenyúlni egy-egy jól megtervezett és a vállalatok SPECIÁLIS igényeire szabott ellenőrzőlista.

A szállítmányozásban kiemelt jelentősége van, ahogy az autóversenyeknél, hogy azonnal legyen visszajelzés és az ellenőrzőlista ne csak egy darab papír legyen, amellyel a vállalat csak a szükségtelen adminisztrációját növeli.

Általában (jelenlegi munkahelyemen így van!) hozzávetőleg 15-15 percet kell rászánni a jármű ellenőrzésére, a fuvarfeladatok kezdetét megelőzően.

Rendszeresen használok egy ilyen online listát, amely része egyébként a vezetéstechnikai kontroll programomnak. A képen jól látható (ez egy, a nyilvánosságnak készült minta!), hogy a 60 kérdés tételes megválaszolása egy kézben tartott mobiltelefonnal mindössze 9 perc alatt elvégezhető vele az ellenőrzés.

Kelle e ennél meggyőzőbb érv?

Időt takarít meg a járművezető, és ezzel együtt az online felületen végzett visszajelzés azonnali információval látja el az üzemeltetőket, valós, friss adatok alapján. Lehetőséget adva arra, hogy tervezni tudjunk.

Azt hiszem, hogy ezt kombinálva a flottakövető rendszerekkel, már egy sokkal sikeresebb működést tudunk elérni.

Alább készítettem egy mintát, amelyet bátran használhat bárki a saját ellenőrző listájához mintaként. A beérkező adatok eltárolása, kiértékelése összeköthető automatizmusokkal, amelyek további folyamatok kiépítését, elemzését és hatékonyabb működtetését teszik lehetővé.

Nem szerepel semmilyen kötelező adat az űrlapon, amely azonosíthatóvá tenné a vállalatát vagy éppen a gépkocsi-vezetőket és nem kerül felhasználásra!

Kombinálva hatékonyabb és válik igazán sikeressé!

Ha egy rendszer egészében gondolkodunk, akkor a sikeres folyamatokhoz ennek is része kell, hogy legyen!

Összegezve használjunk ellenőrzőlistát, a járművezetők napi munkavégzéséhez!