A gépjárművezető képzés és a vezetői engedély birtoklása és megszerzése általában a középiskolások és a tizenévesek egyik legfontosabb státusszimbóluma.

Amellett, hogy “magabiztosságot” tulajdonít ezeknek a fiataloknak, a vezetői engedély birtokosának függetlenségi érzetet is biztosít azáltal, hogy önálló autózási jogot biztosít számukra.

Fiatalok gépjárművezető képzése

Gépjárművezető képzés fiataloknak….

A legtöbb fiatal nem várja meg, hogy úgy kerüljön önállóan a kormány mögé, hogy a kellő megfontoltság és járműismerete meglegyen, az gépjárművezető képzések nem kínálnak a kezdő sofőröknek, gépjárművezetőknek kiegészítő oktatást.
Ennek eredményeként a legtöbb fiatal úgy tanulja meg vezetni a járművét (egyedül vagy a társaival vagy esetleg más, képzetlen és tapasztalatlan oktatókon keresztül igyekszik tudáshoz jutni), hogy nincs is tudatában annak, hogy gyakorlatilag RUTIN nélkül vesz részt a közlekedésben…

Mindezek veszélyeztetik a fiatalok és a közlekedők biztonságát egyaránt. Ezek az oktatók hajlamosak arra, hogy az esetlegesen rossz gyakorlattal a nem biztonságos vezetési szokások átadásával, téves információkra építve és a tapasztalatlanságukból eredően, hamis információkra támaszkodik.

Ez rendkívül kockázatos, a legtöbb tinédzser balesetét ebből az egyenletből lehet lekövetni.

Hozok most egy tengerentúli véleményt, amely talán sokkal jobban rámutat a kérdésre, kiemelve, hogy ezek amerikai adatok, de talán leszűrhető belőle, hogy ez a kérdés ott is napirenden van.

Az Amerikai Autószövetség vagy ahogy azt ismerhetjük az AAA felmérései szerint, bár a fiatal járművezető népesség aránya viszonylag kicsi (7%), azonban az Egyesült Államokban előforduló összes halálos baleset legalább 14% -át teszik ki, az általuk okozott balesetek. (Ez hazánkban sem sokkal különbözik a valóságtól!)

Ezek alapján igazán fontos lenne, ha a különböző hatóságok a jogosítvány megszerzésének jelenlegi szabályozási rendszere mellett további lehetőséget biztosítanának a fiataloknak, illetve a jogosítványt megszerzőknek.

Számos előnye van annak, ha valaki igazán tapasztalt azaz RUTINNAL rendelkező profi oktató által vezetett sofőr tanfolyamra jelentkezik. Ilyenek például:

  • A vezetéstechnikai oktatók a járművezetők részére objektív megfigyeléseket és útmutatásokat nyújt a tanuló vezetési képességeiről.
  • Ilyen képzéseken nem hangzanak el olyan utasítások, amelyek tele vannak homályos elképzelésekkel a vezetésről vagy arról, hogy egy adott manőver hogyan történik és mi a következménye. (Ellenben a kötelező oktatással!)
  • A professzionális oktatók értékes és hasznos tanácsokat adnak át, ezzel egy időben a gyakorlati foglalkozások olyan rutint közvetítenek, amelyek a napi közlekedésben életmentők lehetnek.
  • Ezenkívül az oktató és a hallgató a vezetési technikáival kapcsolatos kérdéseket megbeszélik és szükség szerint értelmezhetik. Nem pusztán a “kötelezőt” igyekeznek letudni.
  • A manőverek és a sebességváltás oktatása mellett az oktató a frissített közúti biztonsági óvintézkedéseket és közlekedési törvényeket is átad a tanulónak, így valós időben, valós hellyel lehet összekötni a szabályok alkalmazását.
  • Segíti a hallgatókat abban, hogy megértsék azokat az alapvető fizikai összefüggéseket, amelyek a járművek mozgása során keletkeznek és gondatlan magatartás esetén képesek azonnal felülírni az elképzeléseinket, engedelmeskedve a fizika könyörtelen törvényeinek.
  • Röviden: a professzionális oktató felkészíti Önt a biztonságos vezetésre és a közúti felelősségvállalásra.

A professzionális oktatásokra és a profi szakemberek tanfolyamaira való beiratkozás további előnye, hogy a vezetői készségeket ne csak egyszerűen kívülállók értékeljék, hanem valódi segítséget nyújtsanak a rutintalanabb vagy még kezdő gépjárművezetőknek a szakemberek.

Meghatározzák azokat a területeket és készségeket a képzésben résztvevővel közösen, amelyeken javítani kell, és folyamatosan felhívják a tanuló figyelmét az általuk észlelt problémákra.

Ennek eredményeként a rossz szokásokat felszámolják, még mielőtt ténylegesen kialakulhatnának, illetve a már rossz beidegződéseket segítenek a helyes formával kiváltani, felül írni.

Mindezeken felül a professzionális oktató általában összefoglalókat és írásbeli áttekintéseket adnak a hallgatók készségeiről, amelyek azon túl, hogy hasznosak, személyre szabottak, később is felhasználhatóak és valós idejű visszajelzéseket biztosítanak.

Ezek a jegyzetek, tapasztalatok gyakorlatilag saját, egyedi gépjárművezetői tankönyvek, amelyek ráadásul egyénre szabva, de a közlekedési morállal teljesen egységben segíti a autóst.

A professzionális oktatások és tanfolyamok strukturált és szisztematikus képzést nyújtanak, amely folyamatában, apránként építi fel és fejleszti a hallgatók készségeit. A már megszerzett jogosítványukkal való közlekedés mellett.

Példa: Az első lépés maradéktalan elsajátítása nélkül nem lép tovább az oktató…. nincs rohanás, amíg nem tudok biztonságosan elindulni, nem kell megtanulnom párhuzamosan parkolni, vagy éppen forgalomban közlekedni, hiszen az utóbbi helyzetekben már meg kell osztanom a figyelmem, pedig vannak dolgok, amelyekre már ösztönösen kellene reagálnom a külön figyelem helyett.

A tanulók ténylegesen megtanulják és megértik a vezetési alapokat, mielőtt bonyolultabb órákkal foglalkoznának. Más oktatók és autós iskolák, szolgáltatásai iránti kitettség jelenleg nem teszi ezt a megoldást népszerűvé hazánkban.

Bár azt tudni kell, hogy ezek a professzionális képzések, a járművezetők személyre szabott szakmai oktatás és tanfolyam a járművezetői hivatás által nyújtott prémium szolgáltatás.

Végül, az autósiskolákban és a gépjárművezetők képzésében jelenleg a kötelezően előírt gyakorlatok és alap oktatás vizsgái vannak, amelyek elegendőek ahhoz, hogy egyszerűen megszerezze bárki a jogosítványt.

Ezek felkészítik ugyan a tanulókat a kötelező összes és fontos teszt elvégzésére, és a hatályos jogszabályoknak megfelelő képzési tematikát folytatják, azonban a valódi rutin átadására nem is tesznek kísérletet.

Még egy megjegyzés, hogy a világ más részein (például az Egyesült Államokban, de itt Európában is sok példa van rá) nem kínos az alaptanfolyamon felül kiegészítő képzést is venni, illetve elvégezni.

Nálunk itthon Magyarországon, sokszor magától értetődőnek tartjuk, hogy az “ügyetlen” autóst vagy inkább fogalmazzunk így a RUTINTALANABB autóst fakezűnek, vagy éppen nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel illetjük, ahelyett, hogy segítségére lennénk.

Egy orvostól vagy beszélhetek bármilyen szakmáról, folyamatosan elvárjuk, hogy képezze magát és legyen egyre jobb a szakmájában, végezzen el további tanfolyamokat!